הרצאות
הרצאות למועדונים, מרכזי יום וחוגי בית
להתבגר בכיף: מיתוסים על זיק"נה
כולנו מושפעים מהתרבות שאנו חיים בה, ויש לנו אמונות ותפיסות בנוגע לזק"נה והזדקנות, רובן שליליות. בהרצאה זו נתייחס למגוון של סטריאוטיפים ותפיסות גילניות שכיחות תוך כדי עימות תפיסות אלו עם נתונים ועובדות המאוששים או מפריכים אותן.
זק"נה וטכנולוגיה במאה ה-21:
הרצאה מקיפה המציגה מגוון טכנולוגיות חדישות לשירות זק"נים במצבי חיים שונים, בין היתר - שימוש ברובוטים, בובות "חיות", מציאות מדומה ועוד.
פסיכולוגיה חיובית פוגשת בגרונטולוגיה:
בשנים האחרונות האסכולה של פסיכולוגיה חיובית נעשית פופולרית יותר ונושא האושר האישי מעסיק אותנו יותר ויותר. בהרצאה זו נדון בפסיכולוגיה חיובית בהקשר הספציפי של החיים לאחר גיל 65: לכמה אושר ניתן לצפות, מה מאפיין דווקא תקופת חיים זו בהקשר של חיוביות, מה כדאי לדעת וליישם לחיים מיטביים בכל גיל, ובפרט בתקופת חיים זו.
דברים שד"ר ספוק לא גילה לנו - בינינו לבין ילדינו הבוגרים:
יחסים בין דוריים עם ילדינו משתנים לאורך מעגל החיים. בהרצאה זו נעסוק באופיים של יחסים עם ילדים בוגרים בעידן הנוכחי, בהתייחס לשינויים כלכליים וטכנולוגיים רבים. נתעניין גם במתרחש במדינות שונות ובמגמות גלובליות.
סבאות וסבתאות בעידן המודרני:
"הנכדים הם הנקמה של ההורים בילדיהם" (פתגם עממי). יחסים עם נכדים הם חוויה מיוחדת בעלת מאפיינים ייחודיים. אין הכנה לתפקיד לסבאות/סבתאות, ותפקיד זה כיום שונה מבעבר בשל שינויים רבים בעולם שאנו חיים בו. בהרצאה נרחיב על מאפייני תפקיד זה בעידן הנוכחי, השפעות הטכנולוגיה, יחסים עם הורי הנכדים (ילדינו הבוגרים) ועוד נושאים שלא חשבנו עליהם עד שנהיינו לסבא או סבתא.
שימור ושיפור הזיכרון:
הרצאה חד פעמית או סדנה בת 4 מפגשים. כולל: הכרת מאפייני ומרכיבי הזיכרון, העצמה של המשתתפים ביחס לזיכרון שלהם, טכניקות לשיפור ושימור הזיכרון, אורח חיים וזיכרון ועוד.
לסדנה בת מספר מפגשים: תרגול אקטיבי במהלך המפגש + שיעורי בית לחיזוק ויישום הידע מחוץ למפגש.
איך לעשות טוב למוח שלנו:
איזה תוסף תזונה תורם למוח? לשחק ברידג' זה יותר טוב מלעשות סודוקו? כמה שעות צריך לישון בלילה? מבולבלים מה כדאי לעשות לשמור על יכולת חשיבה חדה לאורך כל החיים? בהרצאה זו מובא המידע העדכני והמדעי להתאמת אורח החיים לתפקוד מיטבי של המוח האנושי.
סביבה בטיחותית ומניעת נפילות:
אירוע של נפילה עשוי להיות חוויה טראומטית בכל גיל. בגיל הזק"נה כל אירוע של נפילה עלול להביא לפגיעה משמעותית בתפקוד בטווח קצר וארוך. בהרצאה נדון בסיבות לשכיחות נפילות ודרכים למניעתן, אמצעי עזר ואביזרים להקלה על תפקוד בחיי היום יום ליצירת סביבה תומכת תפקוד פיזי וקוגניטיבי.
הרצאות לצוותים, אנשי מקצוע ומטפלים
דמנציה
תקשורת אפקטיבית עם אנשים עם דמנציה:
הבנת הדמנציה, משמעויותיה והשפעתה על יכולת התקשורת של החולה, היא הבסיס לתקשורת אפקטיבית. בהרצאה נדון באתגרים שמציבה בפנינו התקשורת עם אנשים עם דמנציה, נערוך היכרות עם המושג Elderspeak, נבחן את השפעותיו על התקשורת הבינאישית ונלמד אסטרטגיות תקשורת אפקטיביות לפי שלבי המחלה.
התמודדות עם שינויי התנהגות בדמנציה (לא תרופתי):
רוב האנשים עם דמנציה יסבלו מהפרעות התנהגותיות שונות (חוסר שקט, שוטטות, אגרנות, אפתיה ועוד). הגישה הטיפולית האפקטיבית ביותר להתמודדות עם בעיות אלו הינה גישה לא תרופתית המשפיעה על הסביבה ועל המטפלים. בהרצאה זו נדבר על בעיות התנהגות שכיחות, נבין כיצד להעריך בעיית התנהגות וכיצד להבין זאת, ונציג מגוון טכניקות ואסטרטגיות להתמודדות עמן.
יצירת סביבה בטיחותית ותומכת לאנשים עם דמנציה בבית:
רוב הזקנים רוצים להישאר בביתם עד סוף חייהם. בדמנציה יש צורך בהערכה מחדש והתאמת הסביבה הפיזית בבית בהתייחס למצבי סכנה, תמיכה בתפקוד ובפעילות עצמאית ככל האפשר, מניעת נפילות ו/או מצבי חרדה. בהרצאה אציג מגוון הצעות לעיצוב סביבה באופן שתומך ביכולות האדם עם דמנציה לאורך שלבי המחלה ובהתמודדות של המטפלים המשפחתיים.
טיפול תומך בדמנציה מתקדמת:
בשלבים מתקדמים של דמנציה לרוב ישנם שינויים גופניים המשפיעים על אכילה של האדם עם דמנציה. מטפלים רבים אינם ערוכים לכך, מתקשים להתמודד עם שינויים אלו. בהרצאה זו נדון מהם מאפיינים של דמנציה מתקדמת, מהם השינויים האופייניים באכילה, טיפול תומך במצב זה ועזרה למטפל.
הפעלה ותעסוקה בבית לאנשים עם דמנציה:
לעתים קרובות דמנציה מביאה לפסיביות ויוזמה נמוכה. שותפי טיפול לרוב שואפים להתאים פעילויות לאדם עם דמנציה במטרה לשפר ו/או לשמר את יכולות התפקוד הקיימות. בהרצאה זו נתייחס לשלבים של דמנציה והפעילויות מתאימות לכל שלב, רמת ההפעלה המומלצת, איך להציג את הפעילות בכדי לעודד השתתפות, מתן משוב מתאים ומדרבן ועוד.
אינטימיות ומיניות בדמנציה:
במסגרת מחלת הדמנציה עלולות להופיע התנהגויות שונות ומשונות, ביניהן התנהגויות בעלות אופי מיני, המלוות במבוכה וחוסר אונים של מטפלים. בהרצאה זו מוצעת נקודת מבט אחרת על התנהגויות אלו, כמו גם אסטרטגיות להתמודדות עם התופעה.
כללי
גרונטולוגיה:
מבוא ומושגי יסוד: הרצאה מקיפה זו עורכת היכרות עם עולם הגרונטולוגיה, החל מתיאוריות בסיסיות, וכלה במושגים ונתונים החיוניים להבנת המתרחש בתחום הזקנה כיום, בארץ ובעולם.
בריאות נפשית בגיל הזקנה:
רבים נוהגים להתרכז בבריאות הגופנית בהתייחס לזקנים, אולם הבריאות הנפשית והרוחנית חשובה לא פחות, ויש שיאמרו אף יותר. בהרצאה נעסוק במאפיינים הייחודיים של בריאות רגשית ורוחנית בתקופת חיים זו, מה מגלים מחקרים עדכניים בנושא וכיצד נוכל לקדם את רווחה נפשית בגיל הזקנה.
טיפול תומך במצבים של מחלות כרוניות:
בשנים האחרונות גוברת ההבנה שטיפול תומך (טיפול פליאטיבי) משמעותי ורלוונטי למגוון מצבים של מחלה, ולא רק בשלבים של סוף החיים. בהרצאה זו נדון במהות הטיפול התומך, מתי לשלבו, לאיזה מצבים מתאים, חוקים והנחיות רלוונטיות, כיצד בא לידי ביטוי ואיך נוכל לקדם זאת עבור אנשים הזקוקים לכך.
*ניתן לשלב סדנה עם שימוש בקלפים ייחודיים להעמקה בנושא זה. הקלפים פותחו ע"י עמותת דנדיליון-קשת המשאלות ועמותת תמיכה לטיפול פליאטיבי.
דכאון, דליריום ודמנציה בזק"נה – להכיר ולהבין:
לא כל זקן שמתחיל לשכוח סובל מדמנציה, ולא כל זקן עם מצב רוח ירוד הוא דיכאוני. בהרצאה נעסוק בתסמונות אלו: הבדלים ביניהם, סיבות רקע וגורמי סיכון, הערכה וטיפול מיטבי לכל מצב, שבחלקו הפיך.
"פתאום השתנו התפקידים שלנו":
מטפלים משפחתיים רבים "נופלים" לתוך התפקיד, ללא הכנה ולעתים קרובות גם מבלי שירצו בכך. הדבר מביא לשינויים משמעותיים בחיי המטפל, כמו גם בכל המערך המשפחתי. בהרצאה נדון בשינויים אלו ותופעות שכיחות בהקשר זה, משמעות השינויים, היבטים חיוביים של טיפול, עומס טיפול וכיצד להתמודד אתו.
טיפול בבני ובנות זוג בגיל השלישי:
שינוי משמעותי במצבו של בן/בת הזוג מוביל, באופן טבעי, לשינויים משמעותיים במערכת היחסים ארוכת השנים שנוצרה בין בני הזוג. התפקידים משתנים ואיתם גם הרגשות, הציפיות ועוד. בהרצאה נדון בשינויים העשויים להיווצר במצבים אלו, במושגים מקצועיים המאפשרים להבין טוב יותר את המצב החדש, ובאסטרטגיות להתמודדות.
אינטימיות ומיניות בגיל השלישי:
בואו נדבר על ה-נושא שלא מדברים עליו. ההתנהגויות המיניות שלנו משתנות לאורך החיים: מיניות של גיל 18 שונה ממיניות של גיל 45. גם לזקנים יש צורך באינטימיות ובמיניות, ואפילו חיי מין. בהרצאה זו נדבר על ההיבטים החברתיים והרגשיים של מין, מיניות ואינטימיות לאחר גיל 65. זה חלק מהחיים, והגיע הזמן שנתייחס לכך אופן הראוי.